Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0810.20160

335

Kumpiry

W sierpniu byłam w Krakowie i tam miałam okazję zjeść krakowskiego kumpira. Co to jest? To po prostu bardzo duży ziemniak wypełniony różnymi pysznościami;-). Kumpiry pochodzą z Turcji. Przysmak ten jest podawany w wielu miejscach w tym kraju. Na farsz może się składać wszystko, na co mamy ochotę: mięso, warzywa. W Turcji często kilka bardzo różnych składników znajduje się obok siebie: sałatka, oliwki, mięso, etc. Bazą do kumpirów jest jednak masło i żółty ser. Moja dzisiejsza wersja ziemniaków z farszem jest wegetariańska. Ziemniaki na kumpiry są w Turcji naprawdę bardzo duże. Ja kupiłam największe, jakie znalazłam. Cztery ważyły 1,6 kg:-).

Baza:

  • 3 bardzo duże ziemniaki (największe, jakie znajdziecie)
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego, żółtego sera

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 15 dag pieczarek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • ¼ posiekanego, małego kalafiora
  • 2 łyżki dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 1/2 marchewki
  • olej
  • ser do posypania, np. parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, czerwona, słodka papryka

Wyszoruj ziemniaki szczoteczką, po czym wsadź do garnka i ugotuj je w posolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj masło, które wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz żółtym serem.

Farsz: pokrój cebulę w cienkie piórka, podsmaż na oleju. Kolejno dodawaj pokrojone drobno pieczarki, dynię, kalafior. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelnię. Smaż wszystko do miękkości, na koniec przypraw oraz dodaj szczypiorek.

Ugotowane ziemniaki odcedź, przekrój na pół. Jeszcze ciepły środek wymieszaj widelcem, dodaj masło z czosnkiem i serem. Zostaw mocniejsze ścianki ziemniaków, aby farsz ich nie przebił. Nakładaj farsz równomiernie na połówki ziemniaków, lekko dociśnij farsz. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz ok. 10-15 minut.

Kumpiry podawaj gorące. Można je polać ulubionym sosem, np. czosnkowym, słodko-kwasnym, etc.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: