Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0402.20150

450

Kuleczki rybno-ziemniaczane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dziękuję za Wasze wszystkie dotychczasowe konkursowe zgłoszenia:-). Konkurs trwa jeszcze do połowy lutego, więc zachęcam do wysyłania przepisów.

Dzisiaj proponuję Wam także karnawałową przystawkę: kuleczki rybno-ziemniaczane z sosem czosnkowym. Świetnie smakują na ciepło, z sezamem.

Kuleczki:

  • 600 g fileta z mintaja lub dorsza
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sezam do obtaczania kulek
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili, suszona pietruszka

Sos czosnkowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • suszona pietruszka lub koperek
  • przyprawy: sól, pieprz

Kuleczki: ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia, włóż do dużej miski. Ugotuj rybę i również ją przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy. Trzeba ich dodać naprawdę dużo, aby kulki nie były mdłe. Wymieszaj wszystko dobrze i uformuj małe kuleczki, obtaczaj je w sezamie i smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem czosnkowym lub sałatą.

Sos: do jogurtu dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i majonez i dobrze wymieszaj.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: