Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0909.20150

840

Kruche ciasto z wiśniami i migdałami

Chciałam koniecznie zjeść jeszcze jakieś ciasto ze świeżymi wiśniami. Pomyślałam, że moi weekendowi goście również:-). Ucieszyłam się, gdy znalazłam jeszcze wiśnie na jeżyckim straganie:-). Ciasto to można przygotowywać również z mrożonych owoców, czy też takich z zalewy, no ale skoro były jeszcze świeże, to skorzystałam z okazji:-).

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Nadzienie:

  • 70 dag wiśni, świeżych, mrożonych lub ze słoika
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • cukier puder do oprószenia

Umieść w naczyniu miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrób palcami kruszonkę, odstaw.

Wyłóż formę o średnicy 23 - 24 cm papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp połowę kruszonki, rozprowadź równomiernie i lekko przyklep. Podpiecz ją w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Wydryluj wiśnie, odsącz i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posyp zmielonymi migdałami. Na wierzch wyłóż wiśniową masę, wyrównaj. Na wiśnie wysyp równomiernie pozostałą część kruszonki.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi z bloga: Moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: