Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3101.20160

430

Kruche ciastka z orkiszem i sezamem

Rzadko się zdarza w naszym domu tydzień bez jakiegoś słodkiego przysmaku. Tym razem postawiłam na kruche, szybkie ciastka.  Można je zachować na później w szczelnym pojemniku, choć wątpię, żeby to się udało, bo doskonale się je chrupie z mlekiem, kawą czy herbatą...:-).

  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru brązowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 230 g miękkiego masła
  • sezam do posypania

Utrzyj masło z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodaj jajko oraz wanilię. Dodaj także oba rodzaje mąki i wyrób ręcznie. Ciasto powinno się odklejać od ręki. W razie potrzeby dodaj mąkę pszenną. Z ciasta uformuj dwie spłaszczone kule i wstaw do lodówki na ok. 50-60 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wytnij prostokąty dowolnej wielkości, posyp wzdłuż sezamem. Piecz w temp. 180°C, przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Przepis pochodzi od Marty Gessler.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: