Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1912.20180

220

Krem z pieczonych buraków

Jesteście bardzo przywiązani do tradycyjnego, czerwonego barszczu na Wigilię?:-) Jeżeli nie, to proponuję, abyście spróbowali w tym roku kremu z pieczonych buraków: z jabłkiem, cebulką i czosnkiem. Krem może bez problemu stanąć w szranki z tradycyjnym barszczem, ponieważ smakuje wybornie:-).

  • 3 czerwone buraki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • jabłko
  • 0,5 l warzywnego bulionu
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • przyprawy:  sól, pieprz, majeranek

+ papier do pieczenia

Obrane buraki pokrój na grube plastry, skrop odrobiną oleju i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posól je odrobinę. Piecz buraki przez ok. godzinę w temp. 180 st. C, do miękkości. Po ostudzeniu pokrój buraki na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka. Cebulę i jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem oleju. Pod koniec dodaj trochę majeranku oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość dodaj do garnka, zalej warzywnym bulionem i gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zblenduj zawartość garnka na krem, dodaj sok z cytryny i przyprawy do smaku. Jeżeli masz ochotę, to możesz dodać również łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
 
Smacznego:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: