Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1210.20143

420

Krem z marchwi

Ten krem przygotowałam w bardzo podobny sposób, jak krem z dyni. Krem z marchwi jest równie pyszny, jeszcze bardziej gęsty i wyrazisty w smaku.
I również świetnie smakuje nazajutrz:-). 

 

  • 40 dag marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, chili

 

Na początek obierz ziemniaki, marchew, cebulę oraz czosnek. Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w talarki, a czosnek w cienkie plasterki. Przełóż wszystko na blaszkę, dodaj masło w kilku miejscach oraz odrobinę przypraw: soli, gałki i pieprzu. Piecz przez 1 godzinę w 220-230°C. W trakcie pieczenia dolej 1/2 szklanki wody.

Gdy warzywa się już upieką, przełóż je do garnka, dolej bulion. Zblenduj całość na gładki krem, dolej szklankę wody, zagotuj. Dodaj śmietanę wymieszaną z odrobiną ciepłego kremu i gotuj na małym ogniu, często mieszając. Dodaj cytrynę i pozostałe przyprawy do smaku. Trzeba ich dodać naprawdę dużo, żeby krem nie był mdły.

Podawaj z kleksem śmietany lub grzankami. Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeGosiaczekJest pysznie Agata cuudowny ten przepis:)ziarenka pieprzuPowstał z uwielbienia do marchewki:-) Cieszę się, że Tobie też smakuje:-)Morena Mega dobra zupka... POLECAM dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: