Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0705.20160

310

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora świetnie nadaje się na coraz cieplejsze dni. Zupie nie trzeba poświęcać wiele czasu. Możecie ją podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: groszkiem ptysiowym, grzankami, chipsami z topinambura, etc.

  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany: 12-18%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • olej
  • kilka plastrów obranego topinambura
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na maśle z dodatkiem oleju. Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki. Podduś całość na małym ogniu ok. 10 minut. Mieszaj często, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodaj czosnek pokrojony w plastry. W międzyczasie polej plastry topinambura oleje, lekko posól, po czym wstaw do piekarnika na 15-20 minut, temp. 220 °C.

Upieczony kalafior przełóż do garnka, wlej bulion i dodaj ziele angielskie. Gotuj ok. 5 minut, po czym wyciągnij ziele angielskie, a całość zblenduj. Dodaj śmietanę wymieszaną z odrobiną kremu. Przypraw do smaku. Podawaj z chrupiącymi plastrami topinambura.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: