Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0808.20150

320

Krem z cukinii oraz z mleczkiem kokosowym

Ostatnio większość mojej krzątaniny kuchennej skupia sie wokół cukinii właśnie:-). Piekę, ścieram, kroję, smażę:-) Jednym z pierwszych przepisów tego lata, który Wam proponuję, jest krem z cukinii. Zainspirowałam się przepisem z miesięcznika Kocioł.

  • 3 średnie cukinie ok. 1 kg
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 12-18%
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • świeży rozmaryn
  • 2-3 plastry szynki długodojrzewającej
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz

Cukinię obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko podsmaż na maśle, często mieszaj. Przełóż warzywa do garnka, dodaj trochę soli, wlej bulion i gotuj całość, aż składniki będą miękkie. Zblenduj wszystko i dodaj mleczko kokosowe. Przypraw do smaku, dodaj trochę rozmarynu. Na koniec pokrój szynkę na kawałki, zrumień na suchej patelni do momentu, aż będzie chrupiąca. 

Krem podawaj z kleksem śmietany i chrupiącymi kawałkami szynki.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: