Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

420

Krem z batatów z rozmarynem

Pierwszy raz robiłam krem z batatów, czyli inaczej „wilców ziemniaczanych”;-). Wcześniej były to frytki czy purée , ale kremu  jeszcze nie było. Zupa dla miłośników słodkawych posmaków, bardzo sycąca.

 

  • 700 g batatów
  • 3 zwykłe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 małe cebule
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • 4-5 szklanek  bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn

 

Przygotowania najlepiej zacząć od drobnego pokrojenia cebuli. Weź garnek, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i wrzuć cebulę. Niech się poddusi na małym ogniu.

W międzyczasie zmieszaj oliwę z rozmarynem, przyda się do polania kremu.

Następnie pokrój wszystkie ziemniaki oraz marchewkę w kostkę i również wrzuć do garnka. Całość smaż około 10 minut, często mieszaj, po czym wlej bulion i gotuj dalej, aż warzywa będą miękkie. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do garnka. Zmiksuj wszystko, dodaj śmietanę, przyprawy oraz sok z cytryny. Dodaj trochę oliwy połączonej z rozmarynem. Wymieszaj wszystko dobrze, przed podaniem skrop oliwą wymieszaną z rozmarynem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: