Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1611.20142

425

Krem porowo-ziemniaczany z razowymi grzankami

Dla tych, którzy uwielbiają zupy-kremy, mam kolejną propozycję na pierwsze danie: krem porowo-ziemniaczany. Jest naprawdę pyszny, a to dzięki porowi, którego dodaje się w tym przypadku sporo. Odrobina czosnku, masła i dobra odmiana ziemniaków-nie potrzeba nic więcej:-). Ewentualnie jakiś dodatek w postaci grzanek, groszka ptysiowego-co kto lubi.

 

  • 1 bardzo duży por
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 kromki razowego chleba
  • przyprawy: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, imbir, biały pieprz, sól, suszona lub świeża pietruszka

 

Pokrój w kostkę por oraz ziemniaki. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i smaż warzywa przez 10 minut, często mieszając. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem, dodaj szklankę wody, ziele angielskie, sól i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na krem i przypraw do smaku.

Wymieszaj śmietaną z dwiema łyżkami zupy, po czym wlej do garnka. Chleb pokrój na małe kwadraciki, rozgrzej patelnię i zrumień grzanki na złoty kolor. Dodaj grzanki tuż przed podaniem kremu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeAlaKrem jest pyszny i robi się go bardzo, bardzo szybko. Świetny przepis, krem często gości na naszym stole:-)ziarenka pieprzuTak, kremy robią się praktycznie same:-)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: