Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2305.20150

220

Krem lubczykowy

Na działce mamy sporo lubczyku. Postanowiłam zrobić z niego coś pysznego i przygotowałam krem lubczykowy. Bardzo intensywny w smaku, z chrupiącymi grzankami, zadowoli niejedno podniebienie. Proponuję serwować go zdecydowanie na romantyczną kolację we dwoje;-).

  • szklanka posiekanych liści lubczyku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz
  • grzanki z pieczywa razowego

Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj lubczyk i duś całość 2 minuty. Przełóż wszystko do garnka, w którym będziesz gotować zupę. Zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut. Później wszystko zmiksuj, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, przyprawami oraz sokiem z cytryny. Dodaj do zupy, wymieszaj. Zagrzej, ale nie gotuj.

Podawaj z chrupiącymi grzankami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: