Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1809.20140

420

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym i pulpecikami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wcześniej mogliście znaleźć na moim blogu zupę dyniową. Dziś zamieszczam zupełnie nowy przepis na krem z tego znakomitego warzywa, tym razem w wersji pieczonej. Wzbogacony mleczkiem kokosowym oraz pulpecikami z białej, surowej kiełbasy. Koniecznie do wypróbowania:-) .

  • 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 35-40 dag surowej, białej kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, imbir, biały pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa

Pokrój dynię, marchewkę oraz ziemniaki w kostkę, a cebulę i czosnek w plastry. Ułóż wszystkie warzywa na blaszce, polej oliwą, posyp odrobiną soli, kurkumy i curry. Piecz warzywa w 220°C przez ok. 30 minut, aż będą miękkie. Przełóż do garnka, dolej szklankę wody i zblenduj całość na gładki krem. Dolej mleczko kokosowe oraz śmietanę, gotuj na małym ogniu. W razie potrzeby dolej wodę lub mleczko. Dodaj przyprawy do smaku. Wyciśnij mięso z flaczka, uformuj małe pupleciki i włóż je do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut i znakomity, sycący krem z dyni gotowy. Nazajutrz jest jeszcze lepszy:-).

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: