Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2911.20140

450

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wykonanie tego dania trzeba poświęcić trochę czasu, ale…wierzcie mi, że na pewno się opłaci:-). Świetne kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym są tak naprawdę dla wszystkich. Z wielką ochotą zajadają je przede wszystkim dzieci. Polecam:-).

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżka świeżego oregano
  • olej do smażenia
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, suszona pietruszka

Kotlety: cebulę posiekaj drobno i podsmaż na 3 łyżkach oleju, przestudź.  Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce, albo przepuść przez praskę. Dodaj jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem, gałką, dodaj również 1/3 łyżeczki kurkumy i posiekane oregano. Przypraw trzeba dodać naprawdę sporo, żeby kotlety nie były mdłe. Masa powinna być gęsta i nie za wilgotna, aby kotlety podczas smażenia się nie rozwalały. Na koniec wyciśnij do masy ząbek czosnku oraz dodaj cebulę. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Formuj mniejsze kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor, odsącz na papierowym ręczniku.

Sos: pieczarki pokrój w talarki i podsmaż je na maśle, po czym przełóż do małego garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Wymieszaj śmietanę z odobiną ciepłego płynu i wlej do sosu. Podbij również sos mąką, aby trochę zgęstniał.

Podawaj gorące.

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: