Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1904.20180

425

Kotlety z kaszy jaglanej

Dzisiaj zamieszczam przepis na kotlety jaglane, bezglutenowe, bardzo smaczne. Świetnie smakują na ciepło z różnymi sałatami.

 

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka posiekanych ziół, np. bazylii, pietruszki
  • olej do smażenia
  • przyprawy:  sól, curry, kurkuma, słodka czerwona papryka, ostra papryka

 

Przepłukaj kaszę kilka razy na sicie, po czym zalej wodą nieco ponad poziom kaszy i ugotuj ją do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw do przestudzenia, później przełóż ją do miski. Ważne, żeby kasza była sucha po ugotowaniu.

Dodaj przyprawy: sól, curry, więcej słodkiej i ostrej papryki oraz kurkumy. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz posiekane zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie. Formuj bardziej płaskie kotleciki, obtaczaj je w mące z obu stron i piecz na złoty kolor. Odkładaj na ręczniki papierowe.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: