Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1001.20140

590

Kotlety rybne po żydowsku z ryżem i pikantnym sosem

Dzisiaj proponuję przepyszne kotlety po żydowsku, z rodzynkami i warzywami w środku. Do tego ryż i biały sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki peperoni - dla zaostrzenia smaku:-).

 

  • 70 dag fileta z dorsza (lub z mintaja)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 5 dag rodzynek
  • 2 woreczki białego ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ małego selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)
  • 1 szklanka lekkiego bulionu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • odrobina posiekanej papryczki peperoni*
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

 

Kotlety: rybę skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Posiekaj drobno cebulę, rozgrzej patelnię, dodaj smalczyk roślinny „Smakowita Pajda” i podduś na nim cebulę. Obrane i umyte warzywa posiekaj dość drobno, po czym dodaj do cebuli. Podsmaż całość  na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odłóż łyżkę podduszonych warzyw, resztę przełóż do miski, przestudź.

Przygotuj rybę i posiekaj ją bardzo drobno, (możecie wszystko zemleć w maszynce, ja lubię jednak, jak widoczne są poszczególne składniki, smak też jest wtedy nieco inny), dodaj do miski z warzywami. Wbij dwa jajka, dodaj rodzynki, odciśniętą bułkę,  łyżkę bułki tartej i przypraw. Rozgrzej olej na patelni, formuj małe kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na małym ogniu na złoty kolor.

Sos:  zagotuj w małym garnku bulion. W kubku wymieszaj jogurt, dodaj do niego łyżkę bulionu oraz mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek i podbij bulion. Jak sos nieco zgęstnieje, to dodaj odrobinę posiekanej drobno papryczki peperoni.

Ryż: ugotuj ryż w nieposolonej wodzie, po czym wymieszaj z odłożoną łyżką warzyw i przypraw solą, dobrze wymieszaj. Przygotowany w ten sposób ryż będzie duuuużżo smaczniejszy:-).

SMACZNEGO!:-)

 

*pamiętajcie, że jest naprawdę ostra. Jeżeli chcecie „osłabić” jej ostre walory smakowe, to proponuję pozbawić ją pestek. W tym celu weźcie do ręki strąk papryki, zrolujcie i gotowe. Odetnijcie końcówkę i wysypcie energicznie pestki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: