Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1802.20170

850

Kołacz z białym serem

Takie wypieki, jak dzisiaj prezentowany kołacz z białym serem, przypominają mi moją Bacię i jej ciasta. Tylko wtedy to był wiejski ser przygotowany z tłustego mleka krowiego, czyli najlepszy:-). Babcia przygotowywała swoim wnuczkom dużo różnych wypieków właśnie z białym serem, a do tego ciepłe mleko...wspomnień czar:-)

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • białko do wysmarowania ciasta

Masa serowa:

  • 270 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • łyżka syropu waniliowego
  • 20 g miękkiego masła
  • 30 g mąki pszennej

Ciasto: z drożdży i mąki zrób rozczyn: do miski wsyp szklankę mąki, zrób wgłębienie i dolej ciepłe mleko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i dodaj do mleka.Wymieszaj do rozpuszczenia się składników i odstaw na 15-20 minut.

Roztopione masło wlej do rozczynu, dodaj pozostałą część cukru, mąki, nasionka z laski wanilii, sól oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrób do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmielony twaróg połącz z żółtkami, cukrem, syropem waniliowym, miękkim masłem oraz mąką. Dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj formując prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm. Nałóż na ciasto masę serową, rozsmaruj równo i zawiń. Zawinięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło, delikatnie sklajając końce. W środku umieść wysmarowaną masłem tortownicę (lub metalową, okrągłą miskę) o średnicy 10 cm. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu natnij ciasto ostrym nożem w 8 miejscach, posmaruj białkiem i  wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 30-33 minuty.

Smacznego:-)

*Przepis Pawła Małeckiego, nieco go zmodyfikowałam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: