Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2003.20140

440

Knedle z truskawkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Każdy, kto lubi obiady na słodko, z pewnością będzie zadowolony z tego przepisu. Knedle zrobiłam tym razem z truskawkami, ale na nadzienie pasują również śliwki, maliny. Wersja odtłuszczona, czyli bez masła i śmietany, ale kto lubi, ten dodaje:-).

 

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ kg  truskawek świeżych lub mrożonych*
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku truskawkowego lub innego
  • 5 łyżek  cukru pudru

 

Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Przygotuj stolnicę lub miskę. Z ziemniaków, jajka i mąki zagnieć ciasto, kilka razy przerób, aby było gładkie. Oderwij małą kulkę ciasta, rozpłaszcz ją na dłoni i nadziej truskawką/mi. Ciasto nie może być zbyt cienkie. W ten sam sposób przygotuj również pozostałe knedle.

Ugotuj wodę, posól ją i gotuj knedle ok. 8-10 minut od wypłynięcia. Połącz jogurt z cukrem pudrem i sokiem, wymieszaj i polewaj nim gorące knedle.

Smacznego.

 

*Jeżeli macie mrożone owoce, to nie rozmrażajcie ich przed użyciem. Łatwiej Wam będzie zrobić nadzienie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: