Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1111.20140

640

Kluski śląskie

Klasyczne kluski śląskie są przygotowywane w proporcjach 3:1 ziamniaków do mąki ziemniaczanej. Ostatnio gościłam kolegę z Tarnowskich Gór. Potwierdził:-). Tak się u nich przygotowuje ten przysmak. Również wielkość jest inna, ja przygotowuję je o wiele mniejsze. Postanowiłam nieco zmodyfikować jednak ten przepis-mąkę ziemniaczaną wymieszałam z pszenną. Nie dodałam też jajka. Kluski są znacznie bardziej miękie. Można je bez problemu łączyć zarówno ze słodkimi, jaki i wytrawnymi dodatkami.

Przepis na ok. 25-30 klusek o średnicy ok. 4 cm.

  • 1,20 kg ziemniaków (ugotowanych dzień wcześniej)
  • 3 łyżki przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Ziemniaki zmiel w maszynce, albo przepuść przez praskę. W misce przyklep je nieco dłonią, po czym podziel na cztery części. Oddziel jedną część, dokładając ją do pozostałej masy. W taki sposób najlepiej wyważyć proporcje ziemniaków do mąki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gdy już dosypiesz mąkę, wymieszaj całość na gładką masę. Pozostaw trochę mąki do podsypania. Formuj małe kulki, spłaszczając je na koniec i  robiąc małą dziurkę palcem. Uważaj, aby nie zrobić dziurki na wylot.

Gotuj kluski w posolonej wodzie, ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Wybieraj łyżką cedzakową i kładź na talerz obok siebie, żeby się nie skleiły.

Podawaj z dowolnymi dodatkami. U nas dzisiaj najpierw z sosem i kurczakiem, a później z musem truskawkowo-malinowym:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: