Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1704.20140

1020

Keks z pomarańczowym sosem

Przepis na to ciasto pochodzi od mojej Mamy. Zmodyfikowałam go nieco, dodając pachnący, aromatyczny sos pomarańczowy z rumem. Ciasto jest dzięki niemu bardziej nawilżone i pyszne:-).

 

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 miękka margaryna (wyciągnij ją wcześniej z lodówki)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej (przesianej)+ 1 łyżka do bakalii
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z limonki
  • 1 łyżka posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płatków z migdałów
  • odrobina olejku rumowego

Sos:

  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu

+ keksówka

 

Zalej rodzynki gorącą wodą, niech trochę zmiękną.

Obierz pomarańcze i wyciśnij z nich sok. Wlej do małego garnka, dodaj cukier i rum i pogotuj chwilę na małym ogniu, przestudź.

Zmiksuj cukier z margaryną, dodawaj po jednym jajku, dalej miksując. Dodaj mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Odcedź rodzynki, osusz je ręcznikiem papierowym. Wymieszaj wszystkie bakalie z łyżką mąki, po czym dodaj do ciasta i wymieszaj.

Przygotuj keksówkę, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 170°C.

Wyciągnij i odczekaj 15 minut, aż ciasto trochę przestygnie. Polewaj wolno ciasto sosem pomarańczowym tak, aby było równomiernie nasączone.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: