Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0907.20150

320

Kaszotto z warzywami

Kaszotto przygotowałam z kaszy pęczak. Dodałam młode, sezonowe warzywa, czyli kalarepę, marchew oraz cukinię. Bardzo polecam takie zestawienie:-).

  • 2 młode marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 kalarepa
  • szklanka pęczaku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szkl. białego, wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • świeży szczypiorek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma

 

Kaszotto: przygotuj sobie bulion, podgrzej go trochę. Przygotuj również duży garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej łyżkę masła, wrzuć posiekaną drobno cebulę, nich się podsmaży na małym ogniu 2-3 minuty. Przepłukaj kaszę pod zimną wodą i wsyp ją do garnka. Podsmaż całość na większym ogniu przez 5 minut. Mieszaj kaszę dość często. Teraz dolej wino, niech kasza je wchłonie, po czym wlej pierwszą partę bulion. Kasza musi być w całości przykryta płynem. Mieszaj cały czas zawartość garnka. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię bulionu, dolej następną. Ciągle mieszaj, aż kasza wchłonie cały bulion. Dopiero, kiedy kasza będzie al dente – ugotowana, ale wciąż lekko twarda, można przystąpić do kolejnego etapu. Teraz dodaj pozostałe masło oraz parmezan, w ilości, jaką lubisz:-). Dodaj również przyprawy, świeżo startą gałkę oraz pieprz.

Warzywa: pokrój warzywa w cienkie słupki, podsmaż krótko na oliwie z oliwek, dodaj przyprawy, trochę kurkumy. Posyp posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Jeśli masz ochotę, to posyp kaszotto dodatkową porcją parmezanu;-).

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: