Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1812.20130

4120

Karp ”po gdańsku”

Karp. Warto czekać na niego cały rok. Nie lubię zbyt tłustej ryby, a ten przepis podsunęła mi ciocia z Gdańska mówiąc, że jest to „karp po gdańsku”:-).  Zrobiłam na próbę. Smakowicie się zrobiło w domu i pachnąco. Co tu dużo pisać, spróbujcie, to połączenie nie może być niedobre:-).

 

  • 4 kawałki sprawionego karpia (najlepiej pokrojonego w dzwonki)
  • ½ cytryny
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby
  • przyprawy:  sól, pieprz, chili, majeranek

 

Karpia dobrze przypraw, posyp majerankiem oraz wyciśnij na niego sok z cytryny. Odstaw na godzinę.

Po upływie tego czasu obtocz rybę w mące i smaż na dobrze rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony, wyciągnij na przygotowaną blaszkę. Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę drobno posiekaj.

Najpierw rozłóż na rybie pieczarki, później posyp cebulą. Można też rozrzucić trochę pieczarek i cebuli obok ryby. Masło porozkładaj równomiernie na wierzchu ryby i piecz w temp. 170°C przez 15-20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: