Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2312.20160

425

Kapusta z ciecierzycą i pieczarkami

Poza tradycyjnym bigosem, przygotowałam na święta również kapustę z ciecierzycą i pieczarkami. Wersja bezmięsna, w sam raz na wigilijny stół:-).

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę samych radosnych chwil w gronie najbliższych osób. Odpoczynku, uśmiechu i życzliwości, a w Nowym Roku 2017 dużo pomyślności, samych pysznych potraw i radości z gotowania:-)

 

  • ½ główki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ciecierzycy
  • 20 dag pieczarek
  • marchew
  • olej
  • łyżka masła
  • suszony majeranek
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

Ciecierzycę zalej zimną wodą i pozostaw ją namoczoną na całą noc. Nazajutrz ugotuj ją w osolonej wodzie. Odcedź.

Poszatkuj kapustę drobno, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Posiekaj również cebulę i czosnek. Rozgrzej garnek lub rondelek z grubym dnem. Dodaj masło oraz trochę oleju i podsmaż cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Pieczarki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Do cebuli dodaj kapustę oraz kilka ziarenek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Duś kapustę na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszaj. Dodaj pieczarki, ciecierzycę oraz marchewkę i duś dalej, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zajmie to ok. 15-20 minut. Przypraw do smaku.

Smacznego:-)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: