Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1706.20140

630

Kapuśniak z młodej kapusty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zawsze staram się korzystać z wszystkich sezonowych owoców i warzyw. Dzisiaj na obiad pyszna, polska zupa, czyli kapuśniak - wersja light:-). Dlaczego light? Ponieważ zrobiłam ją na odrobinie drobiu. Opcja z żeberkami zdecydowanie bardziej pasuje dla mnie do kapusty kiszonej.

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mięso drobiowe: skrzydło, udko lub podudzie
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę oskrob i pokrój w kostkę. Wlej do garnka ok. 3 l wody, wrzuć mięso i pogotuj trochę, usuń szumowiny. Dodaj warzywa do garnka, a także kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych, posól. Kapustę poszatkuj. Nie musi być bardzo drobno, bo młoda kapusta i tak jest miękka. Gotuj wszystko na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, szypiorek oraz pieprz. Zupa jest jeszcze lepsza następnego dnia:-).

Smacznego:-)

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: