Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2105.20160

15

Jajko ze szparagami

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc na dzisiejsze śniadanie przygotowałam zielone szparagi zapiekane z pomidorami i jajkiem. Pyszna prostota, polecam:-).

  • 1 jajko
  • 5 zielonych szparagów
  • łyżka startego, żółtego sera
  • pomidor
  • odrobina masła do wysmarowania kokilki
  • trochę posiekanego szczypiorku do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz

+ 1 kokilka z pokrywką oraz naczynie żaroodporne

Odłam końcówki szparagów i umyte ugotuj w wodzie z odrobiną soli oraz cukru. Ugotowane pokrój na mniejsze kawałki. Kokilkę wysmaruj masłem. Pomidora obierz ze skórki, po czym pokrój bez miąższu w kostkę. Układaj w kokilce warstwami: szparagi, połowę sera żółtego, pomidor, szparagi, pozostały ser żółty, a na koniec wbij delikatnie jajko, aby się nie rozlało. Przypraw pieprzem. Zagotuj wodę w czajniku. Wstaw kokilkę do naczynia żaroodpornego i wlej gorącą wodę do połowy kokilki. Przykryj kokilkę pokrywką.

Piecz w 190°C przez 16-17 minut. Jajko będzie całkowicie ścięte.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: