Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1312.20150

120

Jajko w koszulce z miętowym sosem holenderskim

W 1894 r. broker z Wall Street, Lamuel Benedict poprosił szefa kuchni w nowojorskim hotelu Waldorf, żeby połączył w jednej potrawie jego ulubione składniki: jajka, bekon, tost i sos holenderski jako...kurację na kaca:-). Tak było kiedyś, dzisiaj mamy różne urozmaicenia tego dania śniadaniowego. Dawno już nic nie zamieszczałam w kategorii: "jajka na wiele sposobów":-). Dzisiaj chrupiąca bułka, a do tego surowa szynka, jajko w koszulce i sos holenderski. Miętowy sos holenderski:-). Narobiłam Wam smaku? Mam nadzieję, że tak;-).

Sos:

  • 70 g niesolonego masła
  • 2 żółtka z jaj z wolnego wybiegu
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka małych liści mięty
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 bułki, jaką lubicie
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • plasterek szynki parmeńskiej lub surowej
  • plasterek sera żółtego
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Sos: wykonanie tego sosu nie jest wcale trudne, ale trzeba uważać na temperaturę składników. Na początek rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Pozbądź się resztek mleka, czyli zbież łyżką powstałą pianę. Odstaw, żeby tak przygotowane masło ostygło - musi być letnie.

Do żaroodpornej miski włóż żółtka, wlej łyżkę zimnej wody, po czym umieść ją w garnku ze słabo gotującą się wodą. Trzepaczką ubijaj zawartość miski, aż masa stanie się lekka i pienista. Potrwa to ok. 2-3 minut. Zdejmij miskę z garnka i ubijaj dalej przez kilka minut, ok. 4-5. Następnie małym strumyczkiem dolewaj masło, cały czas ubijaj. Nie dodawaj masła zbyt szybko, bo sos sie zważy. Gdy całe masło zostanie wchłonięte przez sos, przypraw go solą, dodaj trochę cytryny i świeżo zmielony pieprz. Na koniec dodaj posiekaną miętę, wymieszaj. Postaw sos ponownie na garnku z ciepłą wodą, (ale nie na ogniu), żeby był ciepły. Zamieszaj czasem.

Jajko w koszulce:  podstawowa zasada takich jajek to użycie świeżych, aby białko się nie rozpłynęły. Napełnij do połowy szerszy garnek, żebyś miał przestrzeń do manewrowania łyżką. Dodaj łyżkę octu i doprowadź wodę do równomiernego wrzenia. W tym czasie wbij jajko do kubka.

Przypiecz bułkę z jednej i drugiej strony na patelni. Położ na to plaster sera, dodaj pokrojoną w paski wędlinę, a na to ostrożnie jajko. Polej jajko ciepłym sosem, po czym przekłuj jajko, żeby żółtko rozlało się na całą kanapkę...

Mhmmm:-) Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: