Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1902.20160

210

Jajka z fasolą w pomidorach

Jajka, jajeczka…:-). Jak wiecie-UWIELBIAM. Jem ich sporo, w każdej postaci, zwłaszcza na śniadanie. Dzisiaj połączyłam je również z innymi ulubionymi składnikami, pomidorami  oraz fasolą. Całość obficie posypana kolendrą-nic więcej nie potrzeba na leniwe, weekendowe śniadanie:-).

 

  • szklanka ugotowanej białej fasoli (może być również czerwona, czy też fasola z puszki)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej
  • przyprawy: kminek, czerwona, słodka papryka, pieprz, sól

 

Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Zeszklij na nim posiekaną w piórka cebulę. 1/2 łyżeczki kminku utrzyj w moździerzu. Dodaj go na patelnię. Czosnek pokrój w plastry i rozetrzyj z solą, po czym również dodaj do cebuli. Smaż minutę na wolnym ogniu, aż przyprawy i czosnek zaczną pachnieć. Dołóż pomidory oraz miód. Dopraw odrobiną soli i gotuj kolejne 7-8 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj fasolę i gotuj dalej przez ok. 10 minut. Rozgnieć połowę fasoli, dopraw pozostałymi przyprawami. Dorzuć posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj. Zrób w 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Podawaj z ulubionym pieczywem:-)

 

*Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Trochę go zmodyfikowałam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: