Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0511.20134

120

Jajka w kokilkach (oeufs en cocotte)

Wstałam dzisiaj i pomyślałam, że mam ochotę na jajka, ale w innej wersji, niż na miękko, czy jako jajecznicę. Przypomniałam sobie przepis, który widziałam, jak robiła w swoim programie "Nigellissima" Nigella Lawson. Trafiłam w dziesiątkę. Takiego rozpoczęcia dnia oczekiwałam:-).

 

  • 2 jajka
  • łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 2 pieczarki (ja wybrałam taki dodatek, ale jeśli macie ochotę, mogą być inne: wędlina, pomidor, etc.)
  • odrobina masła do wysmarowania kokilki
  • 2-3 listki bazylii lub odrobina szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego lub startego ostrego sera żółtego
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
  • dodatkowo:

    •    1 kokilka
    •    żaroodporne naczynie do zapiekania

*Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam. Ona nie dawała żadnych dodatków oraz sera. 

Wykonanie: zagotuj cały czajnik wody i włącz piekarnik na 190°C. Weź kokilkę, wysmaruj ją cała odrobiną masła i układaj warstwy: najpierw pokrojone drobno pieczarki (lub inne dodatki), później żółty ser, na to pół łyżeczki śmietany. Posól to i posyp pieprzem. Wbij jajko. Kolejna warstwa tak samo: pieczarki, ser, śmietana, przyprawy i jajko. Na koniec posyp jajko bazylią lub szczypiorkiem i odrobiną pieprzu. Do naczynia żaroodpornego włóż kokilkę, wlej zagotowaną wodę od połowy naczynia i włóż do piekarnika na 15-19 minut. Czas jest bardzo ważny. Jeżeli lubisz bardzo płynne jajka, to wystarczy 15 minut, ale jeśli bardziej ścięte, to 17-19 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dowolnym pieczywem.

Miłego dnia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzewww.panipanidomu.plIdealny pomysł na eleganckie śniadanie:) Ziarenka pieprzuFaktycznie, wygląda efektownie:-)DrzumatellaJajka w kokilkach to pyszności! Uwielbiam połączenie salami, pomidora i żółtego sera :D Nie trzeba wtedy solić, bo salami zrobi to za nas :D Jak w końcu uda mi się zrobić ładne zdjęcie, zamiast rzucać się do jedzenia do wrzucę! ;) Póki co wersja beta: http://i.imgur.com/pIFJ5fR.jpgziarenka pieprzuUwielbiam takie komentarze, bo widać w nich entuzjazm do gotowania i chęć eksperymentowania. Zdjęcie świetne:-)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: