Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1009.20130

530

Jajka faszerowane na trzy sposoby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie, niż jajka? :-) Ja jem je prawie codziennie. Jajka zawierają cenne dla nas aminokwasy oraz korzystnie wpływającą na oczy luteinę. Dietetycy proponują je również dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ zjedzone na śniadanie, zmniejszają apetyt. Oczywiście te bez dodatku majonezu;-). To pierwszy przepis z cyklu: "jajka na wiele sposobów". Dzisiaj proponuję je nadziać. Zróbcie je w domu przy najbliższej okazji, a nie pożałujecie:-).

  • 5 jajek (albo więcej)
  • 1 duży dojrzały pomidor bez skórki
  • szczypiorek
  • koperek
  • pół cebuli
  • serek Philadelphia
  • 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
  • pół łyżeczki chrzanu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii

Ugotuj jajka na twardo, przekrój na poł, później wydrąż łyżką odrobinę zawartości, aby było lekkie wgłębienie. Lekko posól i popieprz. Wydrążoną część zostawiamy do nadzienia. 

I farsz: pokrój bardzo drobno pomidora, cebulę oraz ogórka, polej oliwą i dobrze przypraw. Posypu posiekaną bazylią. Wszystko dobrze wymieszaj. 

II farsz: wydrążoną część z jajek przełóż do miski, dodaj musztardę, łyżkę majonezu, posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, przypraw.

III farsz:  przygotuj pół serka Philadelphia, dodaj łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę majonezu, łyżeczkę posiekanego koperku. Całość wymieszaj, przypraw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: