Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0910.20130

110

Jajecznica z pomidorem i rzeżuchą

Nie ma chyba nic lepszego na śniadanie od jajek. Pomyślałam, że podzielę się z Wami moją ulubioną wersją jajecznicy. Jedni wolą same jajka na maśle, inni robią ją z cebulą, a jeszcze inni nie wyobrażają jej sobie bez boczku. Ja natomiast lubię jajecznicę z pomidorami, bazylią lub szczypiorkiem, i z dodatkową porcją rzeżuchy. Im więcej zieleniny, tym lepiej. No i koniecznie z chrzanem. Mam takie przekonanie, że jajka dodają mi energii. Może to endorfiny, zawarte w tym źródle życia?;-) A jak Wy lubicie przyrządzać jajecznicę?

  • 1 duży pomidor
  • 1 jajko (lub 2 na większy apetyt)
  • 3-4 plastry ulubionej wędliny
  • 1 łyżka masła
  • zioła: bazylia lub szczypiorek +rzeżucha*
  • łyżka chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz

Pokrój pomidora na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i podduś go na maśle. Nie trzeba się bawić w obieranie go ze skórki, bo pod wpływem ciepła skórka sama odejdzie, wystarczy ją tylko wyciągnąć widelcem. Dorzuć wędlinę pokrojoną w małe kawałki, wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec wbij jajko/jajka i szybko zamieszaj. Ja lubię rzadką jajecznicę. Na koniec posyp posiekaną bazylią lub szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i posyp rzeżuchą, dodaj chrzan lub inne swoje ulubione dodatki. Ja jajecznicę najchętniej jadam z chlebem razowym lub wieloziarnistym.

*Kupuję „rzeżuchę ogrodową” i sieję ją na talerzyku/w pojemniku wyłożonym watą. Trzeba pamiętać, aby wata była codziennie nawilżana. Rzeżucha jest gotowa po 4-5 dniach.

Smacznego


 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: