Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2608.20180

110

Jajecznica po lyońsku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bardzo dawno nie zamieszczałam przepisu związanego z jajkami. Już to nadrabiam. Dzisiaj podaję przepis na francuską jajecznicą z grzankami i żółtym serem. Oczywiście na maśle, bo bez niego jajecznica nie ma sensu;-). Jajecznica doskonała na pyyyyssszzzzny początek dnia:-).

  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • kromka jasnego pieczywa
  • kawałek żółtego sera, np. ementalera                                                        
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 12% lub 18%
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pokrój pieczywo na małe grzanki i podsmaż je na maśle. Pokrój w dość drobną kostkę ser. Roztrzepane jajka wymieszaj z przyprawami i wlej na patelnię. Dodaj łyżeczkę masła oraz ser. Smaż na małym ogniu. Pod koniec dodaj śmietankę i grzanki. Wymieszaj i od razu podawaj.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: