Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2610.20180

450

Jagodzianki z kruszonką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe!", "Jedna pani spać nie mogła: jagodzianka jej pomogła!", "Jagodzianki-jagodzianki, dla żony i dla kochanki!"

Z pewnością każdy z Was słyszał choć raz taki wierszyk od sprzedawców nad morzem;-). Jakość samych bułek bywała niestety różna. Trafiałam czasami na na takie, które na pewno leżakowały gdzieś od kilku dni. Ja stawiam zawsze na domowe wypieki: smak, przyjemność jedzenia i ten wspaniały zapach ciasta drożdżowego unoszący się w całym domu:-). Też tak macie?:-)

Rozczyn:

  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka                                                                        
  • 30 g drożdży

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 20 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

+jagody w słodkiej zalewie

+rozbełtane jajko do posmarowania bułek i pędzelek

Z podanych składników przygotuj rozczyn, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. 

W międzyczasie rozpuść w garnku masło, odstaw do wystygnięcia.

W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto: jajko, mąkę i cukier. Wlej również rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto: przy użyciu miksera lub ręcznie. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Wlej powoli roztopione i przestudzone masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowane ciasto odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. połtorej, do dwóch godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Przygotuj kruszonkę: wymienione składniki mieszaj i rozdrabniaj w dłoniach tak długo, aż powstanie sypka kruszonka.

Odsącz jagody.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Kilka razy złóż ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawaj kółka dnem od większej szklanki, filiżanki. Przed nałożeniem jagód, lekko rozciągnij ciasto w dłoniach na kształt owalu. Na każdy placek nakładaj trochę jagód i zlepiaj dokładnie boki łącząc górę i dół placka. Bułki układaj na blaszce łączeniem do dołu. Pamiętaj, aby uformować kształt owalu. Bułki musisz też układać na blaszce w takich odstępach, aby mogły wyrosnąć, czyli ok. 3-4 cm. Wyrastanie gotowych bułek potrwa ok. 30-35 minut. Przed włożeniem bułek do piekarnika, posmaruj je jajkiem oraz posyp kruszonką najbardziej obficie, jak sie tylko da:-). Jagodzianki piecz w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: