Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2207.20180

220

Indyk nadziewany szpinakiem

Indyk nadziewany szpinakiem to dobry pomysł na obiad, ale też i na kolację. Mięso indycze zalecane jest przez dietetyków jako jedno z najchudszych, a także bogate w różne, cenne składniki, jak np. biotynę oraz szereg witamin i minerałów.

  • 2 filety z piersi indyczej
  • 100 g szpinaku
  • masło
  • olej
  • świeże zioła, np. oregano lub tymianek
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, kurkuma, czerwona ostra papryka

 

Osuszone filety przypraw solą i pieprzem i odłóż na min. godzinę. W międzyczasie podsmaż na maśle szpinak, przypraw. Odlej nadmiar soku.

Natnij filety z bardziej cienkiej strony najgłębiej, jak potrafisz. Włóż do każdej kieszeni porcję szpinaku i zepnij koniec mięsa wykałaczką lub przewiąż całość sznurkiem, który później usuniesz. Rozgrzej na patelni masło z odrobiną oleju i zacznij smażyć filety: najpierw na większym ogniu, później na mniejszym. Dodaj również paprykę i kurkumę na każdą stronę, a pod koniec smażenia świeżo posiekane zioła.

Tak przygotowane filety możesz podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki, sałaty, czy po  prostu duszone lub pieczone warzywa.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: