
220
Indyk nadziewany szpinakiem
Indyk nadziewany szpinakiem to dobry pomysł na obiad, ale też i na kolację. Mięso indycze zalecane jest przez dietetyków jako jedno z najchudszych, a także bogate w różne, cenne składniki, jak np. biotynę oraz szereg witamin i minerałów.
- 2 filety z piersi indyczej
- 100 g szpinaku
- masło
- olej
- świeże zioła, np. oregano lub tymianek
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, kurkuma, czerwona ostra papryka
Osuszone filety przypraw solą i pieprzem i odłóż na min. godzinę. W międzyczasie podsmaż na maśle szpinak, przypraw. Odlej nadmiar soku.
Natnij filety z bardziej cienkiej strony najgłębiej, jak potrafisz. Włóż do każdej kieszeni porcję szpinaku i zepnij koniec mięsa wykałaczką lub przewiąż całość sznurkiem, który później usuniesz. Rozgrzej na patelni masło z odrobiną oleju i zacznij smażyć filety: najpierw na większym ogniu, później na mniejszym. Dodaj również paprykę i kurkumę na każdą stronę, a pod koniec smażenia świeżo posiekane zioła.
Tak przygotowane filety możesz podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki, sałaty, czy po prostu duszone lub pieczone warzywa.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć