Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1511.20130

560

Indyjskie samosy z wegetariańskim farszem

Na studiach pracowałam dorywczo w restauracji indyjskiej. Pamiętam z niej głównie niepowtarzalny zapach i znakomity smak różnych potraw, które przygotowywał kucharz Lablu, Hindus. Wtedy nie zadawałam mu niestety żadnych pytań odnośnie kuchni, dzisiaj na pewno bym to nadrobiła;-). Często w restauracji roznosił się pewien cudowny  zapach…Teraz już wiem, że to musiała być  mieszanka przypraw ‘garam masala’. To jest właśnie ten zapach, którego szukałam oraz smak, który próbowałam odtworzyć. Indyjskie pierożki można przygotowywać z rozmaitym farszem. Nie zrobiłam ich z ciasta francuskiego ani z ciasta filo, tylko przygotowałam je na bazie jogurtu naturalnego i upiekłam. Tradycyjne smaży się je w głębokim oleju.

 

ok. 22-24 pierożków

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g maki razowej (opcjonalnie, może być sama pszenna)
  • 80 g miękkiego masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 marchewki
  • ¾ szkl. mrożonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: garam masala (w mojej mieszance były 3 składniki: goździki, cynamon, kumin) , pieprz, sól, szczypta kurkumy, gałka muszkatołowa, imbir

Ciasto: z masła, mąki oraz trzech łyżek jogurtu naturalnego zagnieć ciasto, dosyp też ¼ łyżeczki soli. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą  i włóż na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Po upływie godziny przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je tak, jak na pierogi, z tą różnicą, że ten placek musi być trochę grubszy. Minimalnie podsypuj ciasto mąką. Wytnij kubkiem krążki. Używałam kubka o średnicy 8 cm. Jeżeli będziesz wycinać placki szklanką, samosy będą po prostu nieco mniejsze. Nakładaj farsz na placki i zlepiaj brzegi. Na koniec dociśnij je jeszcze widelcem tworząc wzorek na brzegach. Rozbełtaj jajko w misce i posmaruj samosy. Piecz przez ok. 30 minut, aż będą miały złoty kolor.

Farsz: ugotuj ziemniaki, później pokrój je w drobną kostkę. Obierz i pokrój marchewki na bardzo drobną kostkę i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Po 5 minutach dorzuć do marchewki groszek i gotuj dalej. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Wymieszaj wszystkie warzywa w garnku lub na patelni. Przypraw całość solą, pieprzem, gałką, kurkumą, imbirem oraz przyprawą garam masala. Ja dodałam jej ¼ łyżeczki. Dodaj również masło i oliwę z oliwek, żeby masa nie była za sucha. Na koniec dorzuć posiekaną pietruszkę.

Sos czosnkowy:  weź pozostały jogurt i wymieszaj w misce z majonezem oraz solą i pieprzem. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, wszystko dobrze wymieszaj.

Samosy najlepiej podawać od razu po upieczeniu :-). Dobrze smakują również na zimno lub odrzewane. Bez problemu można je przechowywać w lodówce do 4 dni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: