Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1403.20180

420

Hummus z groszkiem i pietruszką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj zamieszczam dla Was przepis na hummus z dodatkiem zielonego groszku i świeżej natki pietruszki, czyli nie taki klasyczny, a z pewnym urozmiceniem:-). Pasta doskonale smakuje z różnymi dodatkami, jak np. chrupiącymi, pełnoziarnistymi trójkątami, które widzicie na zdjęciu. Jako dodatki do pasty świetnie nadają się: ogórki, różne pikle, awokado, jajka na miękko, etc.

  • 400 g ciecierzycy*
  • łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g ugotowanego groszku                                                                       
  • łyżka oliwy extra virgin
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • przyprawy: szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz, ostra, czerwona papryka

Ciecierzycę zalej zimną wodą (2 cm ponad ziarnem) i pozostaw na noc. Nazajutrz ugotuj w świeżej wodzie do miękkości. Wrzuć ziarno do miski, blendera lub malaksera. Dodaj groszek, połowę natki pietruszki, oliwę, czosnek, sok z cytryny, pastę oraz wodę i przyprawy.  Zmiksuj/zblenduj całość na gładką masę, choć ja lubię pozostawić masę z odrobinę wyczuwalnymi składnikami:-). Jeżeli będzie taka potrzeba, dodaj oliwę lub odrobinę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Hummus nie powinien być zbyt suchy. Resztę pietruszki drobno posiekaj i wmieszaj w pastę.

*Proponuję Wam użycie ziarna, bo hummus jest wtedy lepszy, ale jeżeli nie macie, to można wykorzystać również ciecierzycę w puszce.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: