Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1210.20130

430

Halloweenowe jabłka-wampiry;-)

Przyznacie, że dzisiaj jest bardziej przerażająco:-). To nie jest przepis, ale raczej pomysł na szybki deser w halloweenowym klimacie. Uważajcie na dzieci, mogą się przestraszyć widoku „krwi”;-).

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
  • kilka białych pianek marshallow na „zęby”
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku (ja używam w proszku, jest bardzo wydajny, ale może być też w płynie lub żelu)

Umyj dobrze jabłka, odetnij górę i wydrąż gniazda nasienne. Do środka włóż po kilka rodzynek i posyp jabłka cynamonem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika na 20 minut  w temp. 160°C. Jabłka muszą się trochę podpiec. W międzyczasie można przygotować czerwony sos. Roztop na małej patelni cukier, na małym ogniu. Uważaj, aby się nie przypalił. Jak się już roztopi, to wlej śmietanę
i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj również czerwony barwnik.

Po wystudzeniu jabłek, wytnij ostrym nożem otwór na usta „wampirków”:-).  Z pianek wytnij natomiast „zęby” i powkładaj do otworów. Polej całość czerwonym sosem. Jest bardzo słodki, więc dodaj go tyle, na ile masz ochotę. Dla zwiększenia efektu wylej trochę  „krwi” na talerz;-).

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: