Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2910.20150

225

Halloweenowe dyniaki z miodem

Halloweenowe dyniaki, czyli mus z pieczonej dyni i bitej śmietany, z dodatkiem miodu i cynamonu. Widzicie w deserze zabawne stworki, które się do Was uśmiechają? To dobrze, tak ma być;-).

 

  • 40 dag dyni
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 10 dag  pokruszonych, czekoladowych ciastek
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ¼ szkl. płynnego miodu
  • pianki marshmallow (na oczy)
  • kawałek czarnej czekolady (na oczy)

Pokrój obraną dynię na mniejsze kawałki i upiecz ją w temperaturze 220°C. Zmiksuj ją na puree, po czym dodaj do niej miód, skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj ją partiami do musu i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj dwa małe pucharki. Nakładaj kolejno: najpierw mus, później pokruszone ciastka, i na koniec znowu mus. Zrób oczy z pianek, a środek z roztopionej czekolady.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Skarb": z małymi zmianami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: