Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1411.20150

240

Gulasz wieprzowy na orkiszowych blinach

 

Ten przepis na bardzo sycący obiad wymyśliłam, gdy zobaczyłam ładny kawałek wieprzowiny w sklepie:-). Wcześniej mogliście już czytać o orkiszowych naleśnikach, a także o chlebie z mąki orkiszowej. Do gulaszu przygotowałam natomiast orkiszowe bliny na świeżych drożdżach i piwie. Świetnie komponują się z gulaszem. Spróbujcie koniecznie:-).

 

Bliny:

  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczka drobnej soli morakiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki piwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do smażenia

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • marchewka
  • mała papryka czerwona
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • gałązka rozmarynu
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona słodka papryka, ziele angielskie

 

Bliny: podgrzej lekko mleko w kubku. Wkrusz do niego drożdże i zamieszaj, żeby się rozpuściły. W dużej misce połącz mąkę z solą. W środku zrób wgłębienie i wlej w nie żółtko oraz połowę rozpuszczonych drożdży. Trzepaczką ubij gęste ciasto, po czym wlej piwo oraz resztę drożdży.

Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym lub talerzykiem i pozostaw na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Na cieście powinny pojawić się bąble.

W czystej misce ubij białko na niezbyt sztywno, połącz je z cukrem. Dodaj łyżkę piany do wyrośniętych blinów, żeby je rozluźnić, następnie dodaj pozostałą część i delikatnie wymieszaj ciasto. Smaż bliny na maśle na złoty kolor. Ciepłe bliny nakrywaj czymś, żeby nie wystygły.

Gulasz: pokrój mięso w większą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a marchewkę i czosnek w plastry. Posiekaj cebulę w drobne piórka. Rozgrzej olej w rondelku lub na patelni. Wrzuć mięso i smaż ok. 2 minut. Jak mięso się już zetnie, wlej wino i zmniejsz moc palnika. Jak wino trochę wyparuje, dodaj wszystkie przyprawy (łyżeczkę słodkiej papryki)  i trochę wody. Duś przez ok. 40-50 minut, aż mięsto będzie miękkie i kruche. Na koniec włóż do sosu rozmaryn, od razu poczujesz jego smak i zapach;-).

Gulasz podawaj na gorących blinach.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: