Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1909.20180

415

Gruszki w czerwonym winie z lodami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli lubicie desery, które nie są w postaci ciasta czy innych wypieków, to moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu:-). Sezon na gruszki trwa w najlepsze, więc skorzystajcie z tych pysznych owoców i koniecznie zróbcie taki deser:-).

  • 4 jędrne i dojrzałe gruszki
  • 3 szklanki czerwonego wina
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka syropu waniliowego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka listków melisy lub mięty

+ lody waniliowe lub śmietankowe

 

Obierz gruszki ze skórki, ale pozostaw ogonki. Wlej wino do takiego garnka, w którym się zmieszczą gruszki i w którym będzie można je obracać. Dodaj goździki, cynamon i cukier, doprowadź wino do wrzenia. Zmniejsz ogień, włóż do garnka gruszki i gotuj je, aż nabiorą pięknego, czerwonego koloru. Zajmie to ok. 35-40 minut. Wyciągnij gruszki, odłóż, aby wystygły i schódź je w lodówce.

Wino zredukuj do gęstego sosu, którym polejesz gruszki i lody. Zajmie to ok. godziny, na małym ogniu. Trzeba również pamiętać, że sos po przestudzeniu będzie bardziej gęsty.

Gruszki podawaj schłodzone, polane zimnym sosem oraz z dodatkiem lodów. Udekoruj również ogonki gruszek listkami.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: