Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz鉅zeniu. Pozostaj鉍 na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj czytaj wi璚ej

2104.20150

435

Grissini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznaj, 瞠 jest to jedna z moich ulubionych przek零ek:-). Chrupi鉍e paluszki na bazie dro盥篡 mo積a podawa do sa豉tek, surówek, pieczonych mi瘰, w璠lin czy serów. wietnie nadaj si równie jako przek零ka podczas pracy i nie tylko w pracy. Ja je chrupi w podró篡, jak czytam, jak pisz, czyli prawie wsz璠zie:-).

  • 250 g przesianej m隕i pszennej
  • 1 i 1/2 造瞠czki suszonych dro盥篡 (lub 2x tyle wie篡ch)*
  • 150 ml letniej wody
  • 1 造瞠czka cukru
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 ó速ko
  • opcjonalnie: sezam bia造, czarny lub koperek do posypania

W du瞠j misce wymieszaj wod z cukrem i dro盥瘸mi. Przykryj i odczekaj kilka minut, a zaczyn si spieni. W drugiej misce wymieszaj m隕 z sol, dodaj rozczyn z dro盥篡 i oliw. Wyrób ciasto, po czym nakryj czystym r璚znikiem kuchennym i odstaw do wyroni璚ia (ok. 40-60 minut). Wyjmij ciasto na oprószony m隕 blat, chwil zagnie i rozwa趾uj. Ciasto b璠zie cudownie mi瘯kie i delikatne:-). Podziel no瞠m na w零kie paseczki (wg uznania, zale篡, jakie lubisz) i lekko je skr耩.

Umie na blaszce wy這穎nej papierem i posmaruj ó速kiem roztrzepanym z odrobin wody. Piecz w 180°C, a si zrumieni.

Smaczego:-)

 

* wie篡ch dro盥篡 zawsze dodajemy 2 razy wi璚ej ni suszonych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdj耩
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre

Prosz narysowa poni窺zy kszta速 zaczynaj鉍 od kropki, nie przerywaj鉍 rysowania:

Ta przegl鉅arka nie obs逝guje nowoczesnych technologii.

zmie rysunek
Archiwum
do g鏎y
grupa MTMdesign: