Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1002.20180

460

Gołąbki z wegetariańskim farszem

Robiliście kiedyś gołąbki z wegetariańskim farszem? Pomysłów na nadzienie jest bardzo dużo. Gołąbki można również przygotować zarówno z białej, jak i włoskiej kapusty. Do warzyw dodałam również ryż oraz pęczak. Całość wymieszana z grzybami oraz suszonymi pomidorami-bardzo smaczne połączenie:-).

Gołąbki:

  • główka kapusty: ok. 2-2,5 kg
  • 1/2 woreczka ryżu
  • 50 g kaszy pęczak
  • duża marchew
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 5 g suszonych grzybów
  • jajko*
  • olej
  • przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, suszone oregano, kurkuma

Sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 ml słodkiej śmietany**
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie

 

Namocz grzyby w zimnej wodzie, na ok. 20 minut, po czym ugotuj je w tej wodzie. Po ostygnięciu posiekaj.

Ugotuj ryż oraz kaszę. Pilnuj, aby się nie rozgotowały. Przełóż wszystko do dużej miski. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Po ostygnięciu pokrój na drobniejsze kawałki. To samo zrób z suszonymi pomidorami. Dodaj do miski razem z posiekanymi grzybami.

Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną drobno cebulę, niech się podsmaży na małym ogniu przez  minut. Dodaj posiekany por oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Trzymaj warzywa na małym ogniu, mieszaj często, na koniec dodaj posiekany czosnek. Zawartość patelni dodaj do miski. Dodaj jajko oraz przyprawy: 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz łyżeczkę oregano, sól do smaku. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, spróbuj, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony.

Oddziel nieładne liście z wierzchu kapusty, natnij głąb z każdej strony i gotuj kapustę ok. 15-20 minut naciętą częścią do dołu. Przewróć kapustę po 10 minutach na drugą stronę. Kapusta musi być na tyle ugotowana, żeby można było później swobodnie zawijać farsz w jej liście.

Po ugotowaniu delikatnie oddziel liście kapusty, nakładaj farsz i zawijaj zaczynając od boków liścia. Ułóż gołąbki w garnku, zalej bulionem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka. Zajmie Ci to ok. 2 godzin. W międzyczasie dolej trochę wody. Po tym czasie wyciągnij gołąbki z garnka, dodaj koncentrat, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do garnka, mieszaj na małym ogniu. Do tak przygotowanego sosu włóż ponownie gołąbki, gotuj jeszcze na małym ogniu przez 20 minut.

Smacznego:-)

* w przypadku wegańskiej wersji można pominąć jajko.

** również można pominąć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: