Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2710.20160

420

Gofry z polewą czekoladową

Ten deser kojarzy mi się szczególnie z ukochaną wsią moich Dziadków...Bardzo często robiliśmy gofry w niedzielę z przeróżnymi dodatkami: latem głównie z bitą śmietaną i owocami. Gdy nie było świeżych owoców, to również jako dodatek służyły te w słoiku lub jedliśmy gofry z polewą czekoladową, albo po prostu posypane cukrem pudrem:-). Pomysłów na wykonanie ciasta jest mnóstwo. Jedni dodają do środka roztopione masło, inni robią gofry na maślance, etc. Ja dzisiaj przygotowałam gofry z ubitymi białkami. Dzięki temu są lekkie i chrupiące:-).

 

Polewa czekoladowa:

  • 60 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka syropu waniliowego

Gofry:

  • 360 g przesianej mąki przesianej
  • 1 i ¾ szkl. mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

 

Przygotuj polewę czekoladową. W garnku rozpuść czekoladę z mlekiem. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Dodaj kakao oraz cukier i syrop waniliowy, wymieszaj.

Ciasto: przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko, dodaj cukier i sól oraz żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj partiami do miski i powoli wmieszaj w ciasto. 

Nakładaj partiami na rozgrzaną płytę gofrownicy i piecz do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z gorącą polewą czekoladową lub z innymi, ulubionymi dodatkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: