Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0608.20140

210

Gazpacho

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ziarenkach pieprzu kolejny przepis na chłodnik, a konkretnie gazpacho. Zupa ma pochodzenie hiszpańskie, świetnie komponuje się z pokrojonymi warzywami bądź grzankami. Ja zawsze dodaję do gazpacho, poza cebulą, czosnek, bo go uwielbiam;-). A Wy jak lubicie przyprawiać gazpacho?:-)

  • 300-350 g pomidorów
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 kromka białego chleba
  • kilka listków bazylii (lub innych ulubionych ziół)
  • przyprawy: sól, biały pieprz (opcjonalnie)

 

Odłóż pół pomidora i pół ogórka, przydadzą się do posypania gotowego gazpacho.

Pozostałe pomidory sparz wrzątkiem, po czym obierz je ze skórki. Odkrój boki pomidorów, a gniazda nasienne włóż na sitko i wyciśnij z nich jak najwięcej soku. Pomidory oraz sok przelej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone ogórki, czosnek, oba rodzaje papryki, cebulę, ocet, sok z cytryny, oliwę oraz pokruszony chleb bez skórki. Zblenduj całość krótko, gazpacho nie powinno być zupełnie gładkie. Przypraw solą, jeżeli chcesz, to dodatkowo pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 2 h. Po wyciągnięciu posyp pokrojonymi drobno warzywami wymieszanymi z bazylią/innymi ziołami i polej dodatkowo odrobią oliwy.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: