Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1505.20160

420

Focaccia z orkiszem i bakaliami

Focaccia oczaruje Wasze podniebienie. Ten orkiszowy, zdrowy chlebek z bakaliami można zabierać ze sobą w podróż, albo po prostu zjeść w domu. Najlepiej smakuje z olejem rydzowym:-).

 

  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 15 dag mieszanki studenckiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • świeży rozmaryn
  • 3 łyżki oliwy z oliwek+do posmarowania ciasta
  • 1/2 łyżeczki soli

+ papier do pieczenia

Podgrzej mleko: ma być ciepłe, ale nie gorące. Rozkrusz drożdże i wsyp do mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. W dużej misce połącz obie mąki, dodaj sól. Orzechy rozdrobnij, żeby nie było większych kawałków. Nie przejmuj się, jak pozostanie kilka nie rozgniecionych orzechów:-). Wrzuć mieszankę do mąki, dodaj oliwę oraz posiekany rozmaryn. Wlej zaczyn i wymieszaj wszystko składając ciasto kilka razy. Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym , po czym odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto nie będzie szybko rosło ze względu na ciężką mąkę orkiszową.

Po upływie tego czasu, przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem, rozciągnij na grubość 2 cm, posmaruj oliwą, zrób kilka wgłębień nożem lub palcem. Piecz w temp. 180°C przez 35-40 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: