Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0507.20170

325

Dżem z truskawek

Nie ma to jak słodki, aromatyczny dżem podczas jesiennej słoty, czy w zimowe, długie wieczory. Właśnie z tą myślą zrobiłam dżem truskawkowy, z dodatkiem skórki cytrynowej. Pasteryzowany, z bardzo słodkich owoców, bez dodatku żelfixu:-). To już ostatni moment na truskawki, więc spieszcie się;-).

Do czasu podanego w czasomierzu nie doliczyłam czasu samego mieszania i smażenia dżemu.

  • 1 i ½ kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny

Przygotuj trzy słoiki o pojemności 0,3 litra, wymyj je i wyparz. Odszupułkowane truskawki wrzuć do garnka z grubym dnem, wsyp cukier oraz dodaj pozostałe składniki. Zacznij smażyć dżem najpierw na większym ogniu, przez 15 minut, często mieszaj. Później zmniejsz ogień i smaż dalej, aż sok wyparuje, a dżem zrobi się bardziej gęsty. Zajmie Ci to ok. 3 godzin. Gdy dżem wystygnie, to zrobi się jeszcze bardziej gęsty.

Gorący jeszcze dżem przełóż do słoików, zakręć i zacznij pasteryzować. W tym celu włącz piekarnik na 100 st. C i włóż do niego słoiki na 20 minut. Wyciągnij, pzestudź.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: