Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1607.20170

420

Dżem malinowy z wanilią

Czujecie ten zapach?:-) Teraz możecie go zarówno poczuć, jak i skosztować, ponieważ dżem malinowy jest już do kupienia w moim sklepie:-) Zachęcam do zakupów. Dżem usmażyłam na samych naturalnych produktach, czyli malinach z dodatkiem cukru i wanilii. Takie przetwory zawsze pasteryzuję, dzięki czemu mogą one leżeć przez wiele miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu. Choć nie wiem, czy dotrwają do zimy;-). Dżem jest doskonały zarówno z chlebem, jak i naleśnikami. To dobry dodatek do ciast i ciasteczek.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 280 g cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1/3 szkl. wody

+ dwa słoiki 250 ml

Wyparz słoiki i wsadź je do piekarnika rozgrzanego do 100-120 st. C na 20 minut.

Maliny to dość delikatne owoce. Przebrane opłucz pod lekkim strumieniem wody, po czym wrzuć do garnka/rondelka z grubym dnem. Dodaj cukier i wanilię oraz wodę. Zagotuj całość na małym ogniu. Będzie to trwało ok. godziny. Mieszaj maliny dość często. Gdy sok nieco wyparuje, zwiększ ogień i mieszaj dalej, aż uzyskasz gęstą konsystencję dżemu. Maliny trzeba nieco przysmażyć i pod koniec nieustannie mieszać. Gorący jeszcze dżem przełóż do słoików, zakręć i wsadź do piekarnika na kolejne 20 minut.

SMACZNEGO I ZAPRASZAM NA ZAKUPY!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: