Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1810.20160

620

Dżem dyniowo-jabłkowy

W sezonie na dynię warto z niej przygotować nie tylko dania wytrawne, ale także te na słodko. Proponuję Wam na początek dżem dyniowo-jabłkowy;-). Gęsty, słodki i o przepięknym, pomarańczowym kolorze:-). Świetny do naleśników, na kanapki, czy też do słodkich wypieków.

 

  • 80 dag dyni
  • 6 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • ½ szkl. cukru
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny

+ 4 słoiki 0,3 l

Obierz dynię i pokrój ją w jednocentymetrową kostkę. Obierz jabłka ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Szybciej się usmażą. Wrzuć dynię do garnka z grubym dnem lub do rondelka. Wlej 3/4 szklanki wody i smaż dynię na małym ogniu, aż trochę się rozwali. Dorzuć jabłka i dolej wodę, jeżeli widzisz, że dżem może się przypalić. Smaż całość ok. 10 minut, często mieszając. Dżem powinien mieć gładką konsystencję. Dodaj cukier, wymieszaj. Na koniec dodaj goździki, sok z cytryny oraz wsyp galaretkę cytrynową. Wymieszaj, trzymaj na małym ogniu jeszcze minutę.

Umyte słoiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Gorący jeszcze dżem nałóż do słoików, zakręć i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: