Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1609.20150

420

Dżem bananowy z białą czekoladą

Jedliście kiedyś dżem z bananów? Ja nigdy! ;-). Do zrobienia tego dżemu zainspirowała mnie kuchnia Lidla. Dżem jest dość słodki, choć po kilku sekundach czuje się wyraźny, kwaskowaty smak. Polecam. Ciekawe, czy dotrwa do zimy…;-).

  • 1,5 kg dojrzałych bananów
  • 50 g białej czekolady                                                                         
  • 100 ml soku z cytryny
  • 450 g cukru żelującego 2:1*
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

+ 4 wyparzone słoiki 0,33 l

Obierz banany ze skórki, zmiksuj je. Czekoladę posiekaj na drobno. Do wysokiego garnka przełóż pulpę bananową, dodaj sok z cytryny oraz cukier. Mieszaj na małym ogniu. Trzeba uważać, aby dżem się nie przypalił. Gotuj dżem ok. 5 minut, ciągle mieszając. Ja dodałam pod koniec również kwasek cytrynowy, bo skończył mi się sok z cytryny, a chciałam uzyskać nieco bardziej kwaskowaty smak. Wyłącz, po czym dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

Umyte słoiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Gorący jeszcze dżem nałóż do słoików, zakręć i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.

* W oryginalnym przepisie było 500 g cukru. Próbowałam w międzyczasie dżem i dodawałam cukier partiami. Dla mnie masa była zdecydowanie za słodka, więc dodałam nieco mniej cukru.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: