Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0612.20170

325

Dyniowe babeczki z kremem cytrynowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korzystając z dobrodziejstwa powszechnie dostępnej jeszcze dyni postanowiłam upiec babeczki z purée dyniowym. Babeczki udekorowałam orzeźwiającym, kwaskowatym kremem cytrynowym:-)

Przepis na ok. 10 babeczek.

Babeczki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                            
  • ½ łyżeczki sody
  • 150 g purée z dyni (upieczonej wcześniej w piekarniku)
  • 2 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 80 g niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

+papilotki

W jednym naczyniu wymieszaj mokre składniki, czyli jajka i olej, natomiast do drugiego przesiej suche składniki: mąkę, sodę, proszek. Dodaj również cukier i przyprawy. Wymieszaj składniki dodając mokre do suchych, na koniec dodaj purée oraz orzechy. Wymieszaj wszystko rózgą lub łyżką.

Formę na muffinki/babeczki wyłóż papilotkami, po czym wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz babeczki w temp. 180 st. C przez 20-25 minut. Wyciągnij, odstaw do przestudzenia.

W międzyczasie można przygotować krem. Przełóż ser mascarpone do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder. Zmiksuj całość na gładką masę, włoż do lodówki. Udekoruj wystudzone babeczki kremem. Można je udekorować startą skórką, odrobiną cynamonu.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: