Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1310.20170

1020

Dynia w słodkiej zalewie

Dynię w słodkiej zalewie możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów: świetnie smakuje jako sok, kompot, ale przede wszystkim można jej użyć do wszelkich wypieków. Smakuje podobnie do brzoskwini:-).

  • 1 i 1/2 kg dyni
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego                                                        
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka suropu waniliowego
  • 2 łyżki miodu

+ 5 słoików 0,35 l

Przygotowania zacznij dzień wcześniej. Pokrój dynię w kostkę o grubości 2/2 cm. Włóż do dużej miski, wsyp kwasek cytrynowy i zalej przegotowaną, gorącą wodą na tyle, aby woda przykrywała dynię. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc. Nazajutrz zlej całą wodę do garnka, dodaj cukier, miód i wanilię. Zagotuj, po czym wrzuć do garnka dynię i gotuj jeszcze 5 minut.

Przygotuj słoiki, wyparz je, po czym włóż dynię, zalej sokiem. Pasteryzuj jeszcze przez 20 minut w piekarniku w temp. 100-120 st. C.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: