Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz鉅zeniu. Pozostaj鉍 na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj czytaj wi璚ej

0611.20140

220

Dynia nadziewana wo這win

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na dyni trwa w najlepsze. Dzisiaj po raz pierwszy na blogu pojawia si wo這wina w roli gównej:-). Postanowi豉m j zapiec w dyni, wygl鉅a ciekawie i jeszcze lepiej smakuje:-). To danie mo積a przygotowa zarówno na obiad, jak i na kolacj, czy podwieczorek.

Do czasu podanego w zegarze nale篡 doliczy czas pieczenia dyni.

  • 500 g wo這winy (podsma篡 ok. 10 min z 造磬 m隕i)
  • 1 ma豉 dynia (ok.2kg)
  • 1 造磬a m隕i
  • 1 造磬a posiekanej bazylii
  • olej
  • 2 造磬i mietany s這dkiej
  • 1 z鉉ek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 5 dag startego, ó速ego sera
  • przyprawy: sól, chili, imbir

Pokrój wo這win na kawa趾i ok. 1,5-2 cm. Obtocz mi瘰o m隕 i zrumie je na oleju przez ok. 5-10 minut. Cz瘰to mieszaj. Dodaj do tego pomidory, mietan, posiekany czosnek, bazyli i przyprawy. Wymieszaj wszystko, odstaw.

Odetnij górn cz dyni tak, aby mo積a by這 swobodnie wydr嘀y rodek. Zachowaj odci皻 cz do przykrycia. Wydr嘀 rodek dyni. Wyci皻 cz pokrój na drobne kawa趾i, dodaj do mi瘰a, po czym naó cz mi瘰a do rodka dyni. Posyp po這w startego sera i dodaj pozosta章 cz mi瘰a. Przykryj "czapeczk" i wstaw do piekarnika na 1h w temp. 150 °C, po czym zwi瘯sz temp. do 180°C i piecz dalej przez 30 minut. Na koniec posyp pozosta造m serem, podawaj gor鉍e.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdj耩
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre

Prosz narysowa poni窺zy kszta速 zaczynaj鉍 od kropki, nie przerywaj鉍 rysowania:

Ta przegl鉅arka nie obs逝guje nowoczesnych technologii.

zmie rysunek
Archiwum
do g鏎y
grupa MTMdesign: